Onko sinulla kuulolaite paikoillaan? Oletko syönyt jo aamupalan? Minä toin sinulle kotitekoista simaa ja munkkeja”, Maila Pakkanen, 67, juttelee 98-vuotiaalle yksin asuvalle vanhukselle, jota käy avustamassa maanantaisin ja perjantaisin.
Vanhus istahtaa keittiönpöydän ääreen ja tarttuu varovasti simalasiin. Maila siirtää tekemiään ostoksia jääkaappiin ja juttelee samalla niitä näitä.
Lappeenrantalainen Maila kuuluu Osuuskunta Monitoimisenioreihin. Sen jäsenet avustavat ikäihmisiä, veteraaneja ja lapsiperheitä sekä tekevät siivouksia ja pieniä rakennus‑, kunnostus- ja pihatöitä.
Maila liittyi osuuskuntaan vuosi sitten ehdittyään olla vuoden eläkkeellä.
”Olen yksineläjä, ja lapsenlapsetkin ovat jo niin isoja, etteivät tarvitse hoitajaa. Vuosi joutenoloa riitti – ei minua tyydyttänyt se, että käyn kaksi kertaa päivässä kävelemässä ostoskeskuksessa. Halusin päiviini rytmin ja jotain hyödyllistä tekemistä, kun olen vielä terve ja energiaa riittää.”
Tänään on maanantai ja pyykkipäivä. Maila saattaa vanhuksen sohvalle lepäämään, kerää sitten pyykit mukaansa ja lähtee viemään niitä pesutupaan. Hän huikkaa vanhukselle, että poikkeaa vielä illalla tuomaan kuivat pyykit takaisin.
Vanhuksen kaikki omaiset asuvat kaukana, joten apua tarvitaan. Mailan lisäksi hänen luonaan käyvät kotihoitajat.
Ilman eläkeläisten apua ei selvitä
”Vanhustenhoidosta ei tulla selviämään ilman eläkeläisten apua”, sanovat Monitoimisenioreiden hallituksen puheenjohtaja Kirsti Lehtonen ja Maila Pakkanen.
Yhä useampi vanhus asuu kotonaan, kotihoito on tiukilla ja ylimääräisiä käsiä kaivataan kipeästi. ”Me osuuskuntalaiset voimme olla läsnä ja antaa aikaa vanhuksille toisin kuin kotihoitajat. He ovat kohtuuttoman paineen alla ja joutuvat kiirehtimään paikasta toiseen. Me kaikki teemme tätä sydämellämme, mutta eläkkeellä olevan osuuskuntalaisen on helpompi pysähtyä ja olla läsnä”, Maila sanoo.
Osuuskuntalaisten vahvuutena on elämänkokemus. Vanhuspalveluissa se tarkoittaa myös ikätoveruutta: on helppoa alkaa rakentaa suhdetta asiakkaaseen, koska auttaja ja asiakas ovat samalla aaltopituudella.
Aitoa auttamisen halua
Osuuskunnan seniorit ovat iältään 63–82 vuotta. Taustat ovat moninaisia. Osuuskuntalaisten joukossa on muun muassa entisiä terveysalan ammattilaisia, pankkivirkailijoita, toimistotyöntekijöitä, teollisuustyöntekijöitä ja yrittäjiä. Maila teki työuransa työvoimahallinnossa koulutussuunnittelijana.
Lappeenrannassa ja Kouvolassa vaikuttavien osuuskuntien toiminta on luvanvaraista ja valvottua. Jäseneksi voi päästä, jos on aitoa auttamisen halua ja halua olla yhteiskunnan toimiva jäsen. Mailalla, joka toimii myös osuuskuntien it-vastaavana, on työkokemuksensa lisäksi kokemusta omien lasten, lastenlasten sekä äidin hoidosta.
”Äitini sairasti Alzheimerin tautia, ja hoidin hänet kotona loppuun asti.
Koko elämän kirjo
Maila tekee siivouskeikkoja ja avustaa lapsiperheitä ja vanhuksia. Tänään hän on käynyt aamulla siivoamassa. Illalla hän menee vielä erääseen perheeseen hoitamaan lapsia pariksi tunniksi.
Hän laskeskelee, että tekee osuuskunnassa keskimäärin 15–20 tuntia viikossa.
”Parasta tässä työssä ovat kiitolliset, ihanat asiakkaat sekä se, että työt eivät jää pyörimään päähän. Kun ne on tehty, ne on tehty.”
”Pidän myös siitä, että voin itse suunnitella päiväni. Minulla on yleensä jokaiselle päivälle jotakin, mutta päivien pituus vaihtelee. Toki pidän huolen myös siitä, että olen eläkkeellä – käyn kuntosalilla, sauvakävelemässä ja lavatansseissa.”
”Aion tehdä tätä työtä niin kauan kuin terveyttä ja motivaatiota riittää. Tässä näkee koko elämän kirjon.”
Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 6/19.